Naslovna » 2021 » YAC EURO 2021: Juniori četvrti s plasmanom na Svjetsko prvenstvo, dok su juniorke ostvarile 14. mjesto
YAC beach Handball EURO 2021, day 4, Varna, Bulgaria, 11.07.2021, Mandatory Credit © Sasa Pahic Szabo / kolektiff

YAC EURO 2021: Juniori četvrti s plasmanom na Svjetsko prvenstvo, dok su juniorke ostvarile 14. mjesto

Posljednji dan Europskog juniorskog prvenstva u Bugarskoj obilježile su akcije i atrakcije mladih rukometaša i rukometašica svih ekipa, a posebno u finalnim utakmicama u muškoj i ženskoj konkurenciji. Hrvatski predstavnici u muškoj konkurenciji osvojili su četvrto mjesto i ostvarili još jedan veliki uspjeh, a to je plasman na Svjetsko prvenstvo iduće godine, dok su juniorke ostvarile 14. mjesto u poretku Europskog prvenstva.

Dan su započele juniorke utakmicom protiv Slovenije. U prvom setu, reprezentacija Slovenije pokazala je bolju igru i set završila rezultatom 14:18 u svoju prednost. Hrvatska je u drugom setu pokazala svoju borbenost i želju za pobjedom, ne dozvoljavajući protivniku da se ozbiljno približi golu, što je u konačnici rezultiralo pobjedom od 21:6 u drugom setu. Uslijedilo je raspucavanje u kojem je ponovno Hrvatska odnijela prednost. Utakmica je završila rezultatom 2:1 u korist Hrvatske, a najbolji strijelci utakmice bile su Katja Hunjadi i Valentina Perić s postignutih 12 pogodaka, dok je Magali Lujić upisala 11.

Hrvatska muška juniorska reprezentacija, u polufinalnom ogledu sa Španjolskom, nije uspjela ostvariti prolazak u finale. Španjolska reprezentacija odnijela je pobjedu u oba seta, prikazivajući svoju dominaciju u svim minutama utakmice nadigravši još nedovoljno iskusnu Hrvatsku. Najbolji strijelac utakmice bio je Luka Glavendekić koji je upisao 19 pogodaka.

Posljednja stanica juniorki bila je utakmica protiv Grčke. U prvom setu pobjeda je pripala Hrvatskoj, dok su Grkinje u drugom setu uspjele izjednačiti. Utakmica je završila raspucavanjem i konačnom pobjedom Grčke. Tim rezultatom, hrvatska ženska juniorska reprezentacija ostvarila je 14. mjesto u poretku na Europskom prvenstvu u Bugarskoj.

U utakmici za treće mjesto, u muškoj konkurenciji, Hrvatska je igrala s reprezentacijom Ukrajine, koja je u polufinalu izgubila od Švedske. Ukrajina je, unatoč porazu u polufinalu uspjela nadigrati Hrvatsku u oba seta i završiti utakmicu za brončanu medalju pobjedom od 2-0. Tako je hrvatska muška juniorska reprezentacija ostvarila četvrto mjesto u Europi, a sam ulazak u polufinale značio je i plasman na Svjetsko prvenstvo iduće godine. Najboljim golmanom prvenstva u muškoj konkurenciji proglašen je Antonio Kranjčević.

Rezultati posljednjeg dana prvenstva:

Hrvatska – Slovenija (Ž), 2 – 1

Španjolska – Hrvatska (M), 2 – 0

Grčka – Hrvatska (Ž), 2 – 1

Hrvatska – Ukrajina (M), 0 – 2

 

Konačni poredak u muškoj konkurenciji:

1. Švedska

2. Španjolska

3. Ukrajina

4. Hrvatska

5. Njemačka

6. Rusija

7. Francuska

8. Poljska

9. Češka

10. Nizozemska

11. Mađarska

12. Rumunjska

13. Grčka

14. Slovenija

15. Bugarska

 

Konačni poredak u ženskoj konkurenciji:

1. Mađarska

2. Nizozemska

3. Španjolska

4. Njemačka

5. Poljska

6. Francuska

7. Ukrajina

8. Rusija

9. Rumunjska

10. Bugarska

11. Litva

12. Švedska

13. Grčka

14. Hrvatska

15. Slovenija

Pročitajte i ovo

EURO 2021: Hrvatski seniori su doprvaci Europe

Hrvatski predstavnici u muškoj konkurenciji osvojili su srebrnu medalju na Europskoj prvenstvu u Bugarskoj i …