Naslovna » 2021 » [RASPUCAVANJE] Marija Plazina: „Cilj ovog prvenstva je zadržati trend dobrih rezultata!”

[RASPUCAVANJE] Marija Plazina: „Cilj ovog prvenstva je zadržati trend dobrih rezultata!”

Nakon duge pauze, slijedi sadržajno ljeto za hrvatske predstavnike juniorske i seniorske reprezentacije u muškoj i ženskoj kategoriji. Naime, u Bugarskoj se od 08. do 11. srpnja održava YAC17 Europsko prvenstvo u rukometu na pijesku, dok je razdoblje od 13. do 18. srpnja rezervirano za seniorske predstavnike i predstavnice. Deset dana uoči početka prvenstva u Bugarskoj razgovarali smo s novom izbornicom ženske juniorske reprezentacije, Marijom Plazinom, kojoj će ovo prvenstvo biti prvo u novoj ulozi glavne trenerice. 

Povratak na pjeskaške terene nakon dugo vremena. Kakav je osjećaj iz trenerske perspektive?

Da, nakon dugo vremena vraćamo se rukometu na pijesku. Izostanak sportskih natjecanja širom svijeta uzrokovan pandemijom virusa COVID-19 ostavio je traga na mladim sportašima, a time je još veći izazov zadržati ih u sportu. Odaziv i pristup djevojaka je na izrazito visokoj razini i to me jako veseli.

Bili ste dio stručnog stožera, a sada ćete se prvi put naći u ulozi glavne trenerice juniorske ženske reprezentacije na Europskom prvenstvu u Bugarskoj. Je li to za Vas velika promjena?

Naravno da se radi o velikoj promjeni. Biti dio stručnog stožera mi je vrlo pomoglo u stjecanju iskustava velikih natjecanja. Postati glavna trenerica je čast, ali ujedno i velika odgovornost. Ovim putem bi se htjela zahvaliti izbornici Ivi Kanjugović na pomoći u svim aspektima pripreme ovog Eura.

Došlo je do izmjene generacije u reprezentaciji. Koji su ciljevi novog sastava hrvatske ženske juniorske ekipe na nadolazećem prvenstvu?

Glavni cilj u ovim vremenima je ostati zdrav te ostvariti kontinuitet treninga kako bi se mogli što bolje pripremiti za nadolazeće natjecanje. Tek nakon toga mogli bi pričati o ciljevima i očekivanjima. Cilj ovog prvenstva je zadržati trend dobrih rezultata te kroz takva iskustava velikih natjecanja pripremiti igračice za seniorski rang natjecanja.

Koje su prednosti hrvatske reprezentacije koje biste istaknuli?

Prepoznatljiva borbenost i zajedništvo su dvije karakteristike koje bih istaknula kao glavne prednosti hrvatske reprezentacije.

Prema Vašem mišljenju, koji će biti najveći izazov u Bugarskoj?

Vremena je vrlo malo za upoznavanje i uigravanje reprezentacije tako da je najveći izazov u Bugarskoj ispuniti sve što je planirano i dogovoreno. Nismo bili u mogućnosti odigrati niti jedan pripremni turnir, a time je izazov još veći u pripremi reprezentacije.

Hrvatska ekipa je u skupini B zajedno s Francuskom, Slovenijom i Mađarskom. Možete li ukratko dati analizu protivnika u skupini?

Grupa je vrlo zanimljiva i izazovna. Već od prije je poznato da je Mađarska, ali i reprezentacije iz drugih skupina, poput Njemačke, Nizozemske i Norveške, su reprezentacije kojima je glavni cilj osvajanje medalja, a samim time vidjeti ćemo gdje se mi nalazimo u utakmicama s takvim ekipama.

Poruka Vašim igračicama prije nastupa na europskoj smotri?

Budite svoje, odvažne i hrabre, nasmijane i borbene baš onakve kakve i jeste. Veselite se svakom dobrom potezu, budite podrška jedna drugoj. Uživajte u onom što radite jer radite to jako dobro.

 

Pročitajte i ovo

EURO 2021: Hrvatski seniori su doprvaci Europe

Hrvatski predstavnici u muškoj konkurenciji osvojili su srebrnu medalju na Europskoj prvenstvu u Bugarskoj i …