Naslovna » Povijest » Rukomet na pijesku u Hrvatskoj

Rukomet na pijesku u Hrvatskoj

Kratka povijest rukometa na pijesku u Hrvatskoj, bilježi se tek unazad tri godine kada je, na inicijativu predstavnika Hrvatskog rukometnog saveza ( g. Željko Kavran, g. Miljenko Simic i g. Damir Poljak ), organizaciju rada i realizaciju programa razvoja istog u ime Hrvatskog rukometnog saveza tijekom travnja 2002.g. preuzeo gospodin Marijan Maras.

Prvi službeni promotivni turnir Hrvatskog rukometnog saveza , u operativnoj organizaciji prof. Zlatka Belančića , održan je 4.svibnja 2002.g. na zagrebačkom jezeru Jarun uz sudjelovanje 9 ekipa (5 muških + 4 ženske).

Iste godine na RŠC Jarun održano je osam turnira a broj ekipa sudionica se konstantno povećavao. Tijekom ljetnih mjeseci 2002.g. održani su i promotivni turniri rukometa na pijesku u Ivancu i Karlovcu koji su za posljedicu imali daljnju popularizaciju ovog atraktivnog sporta.

Tijekom mjeseca svibnja 2002. g. formirana je prva nacionalna selekcija Hrvatske u rukometu na pijesku pod pokroviteljstvom Hrvatskog rukometnog saveza . Selektor je bio prof. Zlatko Belančić.

Osnovu reprezentacije činili su igrači Rukometnog kluba ” Dubrava” iz Zagreba te rukometnih klubova ” Maksimir-Princ”, Zadar i Karlovac.

Reprezentacija je uspješno nastupala na 2. Europskom prvenstvu u rukometu na pijesku u Cadizu u Španjolskoj u srpnju 2002.g. U jakoj konkurenciji 16 nacionalnih sastava ( Španjolska, Rusija, Bjelorusija, Ukraina, Italija, Njemačka, Švedska, Cipar, Jugoslavija, Mađarska, Grčka, Lichenstain, Francuska, Norveška, Turska ) osvojeno je solidno 12. mjesto.

Uz veliku potporu Gradskog poglavarstva Grada Zagreba , Gradskog ureda za obrazovanje i šport, Zagrebačkog športskog saveza, Športsko rekreacionog centra Jarun i velikog broja sponzora uspješno je organizirano 1. Otvoreno otvorenstvo Hrvatske u rukometu na pijesku na kome je sudjelovalo 15 muških ( jedna iz susjedne Slovenije ) i 9 ženskih ekipa a vrhunski doživljaj upotpunilo je nastup naših istaknutih rukometaša ( Bašić, Tomljanović, Udovičić, Špoljarić, Šprem, Marković, Poljak, Kelentrić, Šujster,……. ) i rukometašica ( Kolega, Jež, Nemaškalo, Perica, Pušić, Arsnalagić, Golubić, Bojić, Baković,……..).

Prve naslove prvaka Hrvatske u rukometu na pijesku ponijele su ekipe “Radio 101” iz Zagreba u muškoj te ekipa “Sloga” iz Svete Nedelje u ženskoj konkurenciji.

Pregled odigranih službenih utakmica rukometa na pijesku u Hrvatskoj tijekom 2002. godine

AKTIVNOST MJESTO ODRŽAVANJA BROJ EKIPA 
M
BROJ EKIPA 
Ž
BROJ SUDIONIKA ODIGRANO UTAKMICA
Promotivni turnir RŠC Jarun 5 4 90 14
8   turnira RŠC Jarun 11 7 200 89
Turnir Ivanec 9 5 140 18
Turnir Karlovac 8 4 120 16
Promotivni turnir Crikvenica 7 80 13
Otvoreno PH RŠC Jarun 15 9 250 38

Ukupno je tijekom 2002. godine odigrano 188 utakmica u kojima je sudjelovalo cca 880 igrača i igračica.

Aktivnosti su, uz potporu Zagrebačkog velesajma i Hrvatskog rukometnog saveza , nastavljene u 2003. godini promotivnim turnirom tijekom održavanja Sajma sporta i nautike na Zagrebačkom velesajmu uz aktivno sudjelovanje 14 ekipa u kojima su nastupili i članovi reprezentacije Hrvatske – Svjetskih prvaka iz Portugala 2003. , reprezentativke Hrvatske, estradni umjetnici i brojne osobe iz javnog života grada Zagreba te gošće iz Trogira predvođene Natašom Kolegom i Ivom Pericom.

Osnove programa razvoja rukometa na pijesku sustavno su realizirane kontinuiranom edukacijom mladih sportaša kroz natjecanja osnovnih, srednjih škola i Sveučilišta u Zagrebu a pokrenuto je i natjecanje pod nazivom “Jarunska liga ” koje je okupljalo 19 ekipa svakog vikenda tijekom svibnja,lipnja, srpnja i kolovoza 2003.g.

Paralelno sa održavanjem natjecanja provedena je i edukacija mladih sudaca i trenera rukometa na pijesku zbog bitnih razlika u pravilima igre u odnosu na klasični dvoranski rukomet.

U suradnji sa Gradskim uredom za obrazovanje i šport i Zagrebačkim rukometnim savezom predstavnici Zagreba nastupili su na službenom međunarodnom natjecanju osnovnih škola u Grazu i osvojili prvo mjesto.

Iste godine , već tradiconalnom turniru u Ivancu, pridružili su se izuzetno uspješno organizirani turniri u Slavonskom Brodu i Trogiru.

Rukomet na pijesku počeo se igrati na plažama naše najveće rijeke Save i Jadranske obale gdje će, vjerojatno, i postići najveću popularnost u bliskoj budućnosti zbog komparativnih prednosti navedenih dijelova Hrvatske.

Rukomet na pijesku počeo se igrati na plažama naše najveće rijeke Save i Jadranske obale gdje će, vjerojatno, i postići najveću popularnost u bliskoj budućnosti zbog komparativnih prednosti navedenih dijelova Hrvatske.

Posebno značajan je bio turnir u Trogiru ( uz sudjelovanje naših vrhunskih rukometaša : Balić, Metličić, Vukas, Špoljarić, Vori,.. ) gdje je menagement Apartmanskog kompleksa “Medena” ( g. Jurčević ) prvi u Hrvatskoj prepoznao i primjenio u svojoj turističkoj ponudi i ovaj atraktivni sport te izrazio namjeru za prihvaćanjem organizacije prvenstva na nivou Hrvatske , odnosno turnira Europskog ranga.

Krajem kolovoza 2003.g. održano je 2. Otvoreno prvenstvo Hrvatske , uz sudjelovanje čak 30 ekipa ( 18 muških, 12 ženskih ) koje je pokazalo znatan napredak u kvaliteti prikazane igre te spremnost organizatora da se Zagreb uključi u EHF Beach Handball Tour 2004.godine.

Apsolutna potpora dobivena je od predstavnika EHF-a ( g. Stafan Holmqvist, Peter Froschl ), Gradskog ureda za obrazovanje i šport, Zagrebačkog sportskog saveza , Športsko rekreacionog centra Jarun te Hrvatskog i Zagrebačkog rukometnog saveza tako da će Zagreb 2004.g., po prvi put u povijesti ući u visoki međunarodni rang turnira rukometa na pijesku.

Prvaci Hrvatske za 2003.godinu bile su ekipe “Hladno pivo” u ženskoj i ekipa “Rašljari ” u muškoj konkurenciji

Pregled odigranih službenih utakmica rukometa na pijesku u Hrvatskoj tijekom 2003 . godine

AKTIVNOST MJESTO ODRŽAVANJA BROJ EKIPA 
M
BROJ EKIPA 
Ž
BROJ SUDIONIKA ODIGRANO 
UTAKMICA
Promotivne utakmice Sajam sporta 8 6 140 7
Prvenstvo OŠ RŠC Jarun 10 6 160 6
Prvenstvo SŠ RŠC Jarun 15 13 280 50
Prvenstvo sveučilišta RŠC Jarun 18 9 270 42
Jarunska liga RŠC Jarun 12 7 200 87
Turnir Ivanec 12 120 18
Turnir Slavonski Brod 10 100 30
Turnir Trogir 15 6 210 41
2. Otvoreno PH RŠC Jarun 18 12 300 46

Ukupno je tijekom 2003. godine odigrano 327 utakmica u kojima je sudjelovalo cca 1780 igrača i igračica svih dobnih kategorija.

Pravi procvat doživio je rukomet na pijesku u Hrvatskoj tijekom 2004. godine. Za vrijeme Sajma sporta i nautike odigran je Prvi zagrebački velesajamski kup u muškoj i ženskoj konkurenciji, održana su po drugi put prvenstva zagrebačkih osnovnih i srednjih škola te Prvenstvo Sveučilišta uz sudjelovanje rekordnog broja ekipa i sudionika, kontinuirano je odigravana Jarunska liga rukometa na pijesku (21 ekipa).Uz tradicionalni EBT turnir najvišeg ranga u Zagrebu, odigrana su još dva EBT turnira u Trogiru (ujedno i prvenstvo Hrvatske) i u Pagu na terenima Olimpic centra uz sudjelovanje ekipa iz Slovenije, Mađarske i Engleske. Novi (stari) prvaci Hrvatske su postali ekipe Rašljari u muškoj i Hladno pivo u ženskoj konkurenciji. Čak tri turnira EBT ranga omogućila su hrvatskim ekipama sakupljanje bodova i ispunjavanje uvjeta za sudjelovanje na EBT Masters turniru .
Posebno se mora istaknuti sudjelovanje i rezultati hrvatskih selekcija na Europskom prvenstvu u Turskoj gdje su djevojke zabilježile fantastičan uspjeh osvajanjem drugog mjesta , a muška selekcija je u jakoj i izjednačenoj konkurenciji osvojila sedmo mjesto.Pregled odigranih službenih utakmica rukometa na pijesku u Hrvatskoj tijekom 2004. godine

Na temelju ostvarenih rezultata uslijedio je i poziv IHF za nastup na Svjetskom prvenstvu koje je održano u Egiptu, gdje su ponovno ostvareni izuzetni uspjesi osvajanjem četvrtog mjesta (muški) i petog mjesta (žene).
Osim organizatorskih i natjecateljskih uspjeha , rukomet na pijesku je odlukom Skupštine postao punopravni segment Hrvatskog rukometnog saveza sa g. Marijanom Marasom kao predsjednikom.

Ukupno je tijekom 2004. godine odigrano 406 utakmica u kojima je sudjelovalo cca 2760 igrača i igračica svih dobnih kategorija. a 2005. godine odigrano 486 utakmica u kojima je sudjelovalo cca 2900 igrača i igračica.

Programom je predviđeno odigravanje preko 500 utakmica uz sudjelovanje više od 3000 igrača i igračica različitih dobnih kategorija. Gradonačelnik Grada Zagreba g. Milan Bandić od početka je sudjelovao i dao veliku potporu razvoju Beach Handballa u Zagrebu i Hrvatskoj – Zagreb, srpanj 2005.

PROGRAM RUKOMETA NA PIJESKU U 2006 GODINI

Razvojni ciljevi :

  • Poticanje izgradnje igrališta za rukomet na pijesku na prostoru cijele Hrvatske, a naročito u turističkim središtima na Jadranu
  • Organizacija natjecanja u Zagrebu u svim uzrastima (osnovne škole, srednje škole, Sveučilište, seniori, seniorke)
  • Poticanje osnivanja klubova rukometa na pijesku u okviru ZRS-a
  • Uključivanje u EBT sa najmanje tri turnira na atraktivnim lokacijama
  • Poticanje organizacije turnira na prostoru cijele Hrvatske (u svim dobnim kategorijama)
  • Formiranje državnih selekcija i priprema za buduća natjecanja na Europskom ( 2006. ) i Svjetskom prvenstvu ( 2007. )  te Svjetskim igrama 2009.g.
  • Pokretanje inicijative , u suradnji sa HOO, za uvrštenje rukometa na pijesku u sustav Mediteranskih i Olimpijskih igara.

2006. godine Hrvatska nastavlja svoju uzlaznu putanju na reprezentativnom planu. Ženska selekcija osvojila je, nakon srebra u Turskoj,  svoje drugo odličje na europskim prvenstvima. Izvanrednom igrom i kohezijom unutar ekipe djevojke su postale brončane, čime su direktno osigurale nastup na  slijedećem Svjetskom prvenstvu.Izvrsno pojedinačno priznanje stiglo je nakon zadnje utakmice za vratarku naše selekcije , Jelenu Grubišić, koja je proglašena najboljom čuvaricom mreže prvenstva.

Muška selekcija se također uspjela kvalificirati na Svjetsko prvenstvo osvojivši šesto mjesto. Naime, dečki su u presudnoj četvrtfinalnoj utakmici tijesno izgubili od Mađara nakon raspucavanja iako je prikazanom kvalitetom igre Hrvatska zaslužila plasman među 4 najbolje.Utješan podatak bila je nagrada fair play, koja je dodijeljena muškoj selekciji na temelju najmanjeg broja isključenja u svim utakmicama.

Krajem 2006. godine odigrano je i svjetsko prvenstvo u Brazilu, gdje je Hrvatska, uz Brazil i Rusiju jedina nastupila i u muškoj i ženskoj konkurenciji. Rezultatski gledano, svjetsko prventsvo je bio podbačaj, s obzirom da se ni djevojke ni dečki nisu uspjeli plasirati u polufinale. Naime- četvrtfinalni ogled donio je dvoboj Brazila i Hrvatske u obje konkurencije i prednost je u oba slučaja otišla na stranu „carioca“. Samim time izostale su utakmice za medalje te je na kraju osvojeno sedmo mjesto u muškoj te šesto u ženskoj konkurenciji.

Europsko klupsko prvenstvo održano je u grčkoj Paraliji. Hrvatska ekipa Kontesa Nera ponovila je sjajan rezultat obranivši naslov prvakinja Europe. Ovim naslovom djevojke su potvrdile da je kvaliteta igre u Hrvatskoj na vrlo visokoj razini. Također, hrvatska reprezentativka Snježana Botica proglašena je najboljom igračicom završnog turnira.

Na nacionalnoj razini odigrana su četiri turnira u sklopu prvenstva Hrvatske: Topusko, Zagreb, Trogir, Pag. Najviše razloga za slavlje nakon odigranog prvenstva imali su Trešnja klub te ekipa Golden ballsa.

Od ostalih natjecanja vrijedi izdvojiti  standardna nadmetanja  osnovnoškolaca, srednjoškolaca te studenata odigrana tijekom svibnja i lipnja, koje je vodio prof. Zlatko Belančić-izbornik muške selekcije.

Nakon Svjetskog prvenstva u Brazilu, dolazi do promjene vodstva u muškoj selekciji. Umjesto dotadašnjeg izbornika, kormilo reprezentacije preuzima Siniša Ostoić.

Slijedeća reprezentativna akcija podrazumjevala je odlazak u talijanski Rimini gdje se održavalo 4. Europsko prvenstvo u rukometu na pijesku. Ovom akcijom počinje zlatno rezultatsko razdoblje obiju selekcija. Djevojke su po prvi puta osvojile prvenstvo popunivši nisku medalja s europskog  s jedinom medaljom koja im je nedostajala u kolekciji-onom najzlatnijeg sjaja. U napetom finalu protiv Ruskinja okitile su se medaljom pokazavši Europi da se trenutno najbolji rukomet na pijesku igra u Hrvatskoj.

Uspješno prvenstvo zaključili su i muški kolege koji su na navedenom natjecanju uzeli svoju prvu europsku medalju. U finalu protiv Rusa utakmica je otišla do raspucavanja u kojoj je sjajna ruska generacija došla do drugog europskog naslova. No, ovaj rezultat najavio je da se i muška selekcija strelovito približava vrhu europskog, a samim time i svjetskog rukometa na pijesku . Dokaz kvalitetnog rada u hrvatskom taboru, osim osvojenih medalja, došao je i u vidu individualnih nagrada za ponajbolje igrače naših selekcija. Ivana Lovrić proglašena je najboljim markerom prvenstva, dok je Andro  Vladušić proglašen za najboljeg pivota.

Na klupskom planu, 2007. godina je također bila uspješna. Naime, na europskom klupskom prvenstvu-Mastersu , održanom u mađarskom Nagyatadu, Hrvatsku je zastupalo čak šest klubova: Golden Balls, Let cepelin Toma soft i  PMF u muškoj ,te Trešnja klub, Kontesa Nera i PMF u ženskoj konkurenciji.

Izvrsne rezultate na klupskom planu postigle su ekipe Golden ballsa, osvojivši drugo mjesto (izgubivši u finalu od iskusne španjolske ekipe Hummel Barbate), te brončani „studenti“  PMF-a (pobjedivši u utakmici za treće mjesto ekipu mađarskog Letenyea.

Žensku kvalitetu hrvatskog rukometa na pijesku potvrdila je ekipa Trešnja kluba, pod vodstvom hrvatske selektorice Mateje Brezić, postavši klupskim viceprvakinjama Europe.

Sukladno zadnjim rezultatima na klupskom i reprezentativnom planu,  očekivanja od nadolazećih prvenstava su naglo porasla.

2008. godina održano je Svjetsko prvenstvo u španjolskom Cadizu na plaži Vittoria,  mjestu na kojem je hrvatska selekcija 2002. godine odigrala svoje prve službene  utakmice. Za razliku od 2002. godine, Hrvatska je ovaj put došla kao jedan od pritajenih favorita za osvajanje naslova.

U muškoj konkurenciji ekipa je zabilježila sve pobjede sa samo dva izgubljena seta na cijelom natjecanju. Redom su pali Urugvaj, Srbija, Mađarska, Iran i Rusija u grupi, dok je Egipat zaustavljen u polufinalu. Potom je slijedilo i finale s ekipom Brazila, koje je tek nakon raspucavanja pripalo našoj selekciji. Na taj način se ekipa na najbolji način osvetila Brazilcima za rano ispadanje u četvrtfinalu na prošlom Svjetskom prvenstvu.

Djevojke su također, pod vodstvom Mateje Brezić, ostvarile izniman uspjeh, osvojivši prvo mjesto u jakoj konkurenciji. Tijekom cijelog turnira također nisu izgubile niti jednu utakmicu, a redom su pobjeđene selekcije Španjolske, Kine, Urugvaja, Makedonije, Rusije, Italije (u polufinalu) te na kraju Španjolske u finalu.

Ovaj izniman uspjeh naših selekcija teško će biti nadmašen s obzirom da je ista nacija osvojila naslove u obje konkurencije bez izgubljene utakmice.(Selekcije Brazila su na prethodnom prvenstvu postale prvaci, no ne uzstopostotan broj pobjeda.)

Za žensku selekciju nastupale su slijedeće igračice: Starček, Majer, Lovrić, Šamarinec, Bazzeo, Bukovina, Vidović, Botica, Ačkar, te Daskijevič. Izbornica: Matea Brezić

Za mušku selekciju nastupali su slijedeći igrači: Biuklić, Jurić, Černetić, Vladušić, Pavelić, Rokavec, Bumbak, Šandrk, Horvat i Paradžik. Izbornik: Siniša Ostoić.

Vlatka Šamarinec proglašena je najboljim pivotom prvenstva dok je titula najboljeg strijelca završila u posjedu jednog od najboljih pivota rukometa na pijesku-Andre Vladušića.

Na klupskom planu Valencia je bila poprište završnog turnira ponajboljih europskih ekipa. U prekrasno napravljenoj areni smještenoj unutar kompleksa Ciudad de las Artes priliku za igranje imala je po  jedna hrvatska ekipa u muškoj i ženskoj konkurenciji- Kontesa Nera i  Detono Zagreb PMF. Nakon uvodnih utakmica protiv ekipa Comtrade.Leto2002, Axa beach stars Budapest te Azuteam, Detono Zagreb PMF zauzeo je treće mjesto u grupi te su laganom pobjedom protiv portugalske ekipe Arsenal de canelas  zauzeli peto mjesto u ukupnom poretku.

Kontese su osvojile izvrsno treće mjesto te svojim naslovima na europskoj sceni pridodale brončanu medalju, jedinu koja im je nedostajala u kolekciji. Ovom medaljom su samo potvrdile da su najuspješnija ženska europska ekipa, što je za svaku pohvalu.

2009. godina donijela je nova natjecanja u kojima su naši pjeskaši igrali veliku ulogu. Od reprezentativnih akcija održano je europsko prvenstvo u norveškom Larviku, dok je krajem srpnja odigran turnir rukometa na pijesku u sklopu Svjetskih igara u tajvanskom gradu Kaohsiungu.

Na europsko prvenstvo u Norvešku selekcije su otputovale s velikim  očekivanjima i teretom odličnih prethodnih rezultata. Također je velika nepoznanica bila i prilagodba na uvjete igranja s obzirom da se radilo o zemlji varljive vremenske prognoze. Na sreću, cijeli turnir odigran je po iznimno lijepom vremenu bez ijednog kišnog dana.

Naše djevojke su uspjele osvojiti drugo mjesto u grupi nakon što su u grupi pobjedile Švicarsku, Švedsku i Tursku, a izgubile od Ukrajine. Zaj rezultat omogućio im je siguran prolazak u četvrtfinale, u kojem su se sučelile s danskom selekcijom. Nakon laganih 2:0 protiv Danske, naše djevojke su naletile na vječne rivalke;selekciju Italije, koja je nakon raspucavanja slavila ulazak u finale, dok je našim curama preostalo da u utakmici za treće mjesto probaju osvetiti poraz od Ukrajine u grupi.

Nakon raspucavanja to je djevojkama i uspjelo tako da su u konačnosti osvojile brončanu medalju, čime su zadržale kontinuitet osvajanja medalja na europskim prvenstvima. Brončane djevojke su postale: Dubravka Bukovina, Marina Bazzeo, Irena Tomašić, Željka Vidović, Josipa Grebenar, Snježana Botica, Melita Jug, Ivana Lovrić, Vlatka Šamarinec, Jelena Vidović. Izbornik: Mateja Brezić. Dečki su napravili rezultatski iskorak u odnosu na prošlo prvenstvo kad su osvojili srebrnu medalju. Na norveškom tlu uspjeli su doći do toliko željenog zlata i svjetskoj tituli pridružiti i titulu najboljeg na Starom kontinentu.

Put do zlata nije bio nimalo lagan te je u grupi Hrvatska poražena od Švicaraca i Mađara, dok je pobjedila u dvobojima s Poljskom, Španjolskom i Italijom. Ipak, kao trećeplasirana ekipa u grupi naši se uspjevaju plasirati u drugu grupu zajedno sa Španjolcima te su na taj način prenijeli dva boda.Pobjedama protiv selekcija Turske i Danske dečki su osigurali četvrtfinalni okršaj s Poljacima, koje laganom utakmicom dobivaju te uspjevaju izboriti polufinalni ogled  s Dancima predvođenim legendarnim igračem HSV-a Hansom Lindbergom. Nakon laganog prolaska u finale,  slijedio je okršaj sa starim znancima, selekcijom Rusije. S obzirom na prethodni poraz na prošlom europskom prvenstvu, dečki su dali sve od sebe i iznenađujuće uvjerljivo došli do svog prvog europskog zlata.  Vrijedi napomenuti i igrače koji su postigli ovaj izniman uspjeh:   Luka Bumbak, Josip Šandrk, Ivan Jurić, Hrvoje Horvat, Mladen Paradžik, Krešimir Malbašić, Drago Vojnović, Hrvoje Biuklić, Davor Rokavec, Ninoslav Pavelić. Izbornik:Siniša Ostoić. Kako je to već običaj s našom selekcijom, i ovaj put su dodijeljene pojedinačne nagrade ponajboljima.Tako je Mladen Paradžik proglašen za najboljeg igrača prvenstva.

U uspjehu se nije stiglo puno uživati.Nakon par dana, toplog dočeka od strane dužnosnika HRS-a i Ministarstva znanosti u zračnoj luci Pleso, te nakon prijema u palači Dverce od strane gradonačelnika Bandića, pjeskaši su nastavili s pripremama za Svjetske igre (Kaohsiung, Tajvan) koje su se održale u srpnju. Kao izraziti favoriti u obje konkurencije, naše igračice/igrači su uspjeli ući u polufinale u obje konkurencije te, uz Brazil, postali jedina reprezentacija kojoj je to uspjelo na Svjetskim igrama. Djevojke su boljom igrom protiv Brazila u polufinalu izborile priliku za osvetu s Talijankama u finalu, dok su dečki u uzbudljivom polufinalu igubili od Brazila tek nakon dvije serije raspucavanja. Djevojke su na kraju, nakon raspucavanja izgubile od Italije, dok su se dečki lagano razračunali s najvećim iznenađenjem prvenstva-Omanom. Na taj način su naše selekcije, s dvije nove medalje, zaključile iznimno uspješnu 2009. Godinu donijevši u domovinu srebrnu i brončanu medalju. Niti ovaj turnir nije prošao bez pojedinačnih nagrada našim igračicama i igračima. Tako je Snježana Botica proglašena najboljom krilnom igračicom, dok se titulom najboljeg markera prvenstva okrunio Hrvoje „Cveba“ Horvat.

Europsko klupsko prvenstvo se u 2009. Godini održalo početkom lipnja na grčkom otoku Krfu.Kao i prethodnih godina, Hrvatske je i ove godine imala svoje predstavnike na ovom prestižnom natjecanju.

Djevojke i dečki Akademskog kluba rukometa na pijesku Zagreb sudjelovali su na Mastersu i pritom postigli značajne uspjehe. Naime, dečki su postali prva hrvatska muška ekipa koja se okitila naslovom klupskog prvaka Europe, dok su sjevojke nastavile tradiciju hrvatskih ženskih medalja na Mastersu.Djevojke su osvojile drugo mjesto.

Vrijedi istaknuti i dominaciju kojom su dečki, pod vodstvom trenera Požega, bez izgubljenog seta došli do pobjede i na taj način se probili u probrano društvo osvajača ovog vrijednog trofeja.

HRVATSKI RUKOMETNI SAVEZ
Povjerenstvo za rukomet na pijesku


P R E D S J E D N I K
Marijan Maras, dipl. ing.

 

Pročitajte i ovo

Povijest rukometa na pijesku u Hrvatskoj

Povijest pjeskaške inačice rukometa s obzirom na druge zemlje započinje vrlo kasno, točnije 2002. godine, …