Naslovna » 2023 » Juniori u borbi za 5. mjesto, juniorke za 9. mjesto
Mandatory Credit © Jure Erzen / kolektiff

Juniori u borbi za 5. mjesto, juniorke za 9. mjesto

Treći dan Europskog prvenstva službeno je završen sa zadnjim odigranim utakmicama, a hrvatska muška i ženska juniorska reprezentacija odigrala je četiri utakmice. U jutarnjem terminu pjeskašice i pjeskaši igrali su završne utakmice grupne faze, a u poslijepodnevnom terminu očekivali su ih četvrtfinalni ogledi. U četiri utakmice, Hrvatska je upisala dvije pobjede i dva poraza. 

Juniori su dan započeli susretom protiv Ukrajine. Pobjedom protiv Ukrajine potvrđeno je prvo mjesto u grupi A. Hrvatski juniori odlično su ušli u susret i obrambeno i napadački te poveli 12:4. Već u prvom dijelu prvog seta, Hrvati su postavili gol razliku koju vršnjaci iz Ukrajine više nisu uspjeli dostići. Drugi set obilježila je igra pogodak za pogotkom. Ipak zahvaljujući sjajnim obrambenim reakcijama i nekoliko obrana hrvatskih vratara, Hrvatska prelazi u vodstvo. Konačan rezultat susreta bio je 2:0 za Hrvatsku (24:10, 28:22). Marko Fabek (18 poena) i Šimun Jerkan (14 poena) bili su najefikasniji u redovima Hrvatske. S četiri pobjede u grupnoj fazi, juniori prolaze s prvog mjesta u četvrtfinale gdje ih je čekao susret protiv Francuske.

Utakmicu protiv Ukrajine prokomentirao je kapetan Andrija Vuković. ”Zadovoljan sam današnjom utakmicom. Kroz cijelu utakmicu držali smo se dogovora i lako dolazili do pogodaka. Želio bih istaknuti da se danas osjetio timski duh i da je svatko bio na potrebnoj razini. Čeka nas još jedna teška utakmica danas. Još jednom čestitam dečkima i idemo dalje”. 

U istom terminu, juniorke su igrale protiv vršnjakinja iz Francuske za treće mjesto u grupi C. Nakon lošijeg ulaska u utakmicu, hrvatske juniorke ipak su uhvatile ritam. Francuskinje su igrale odličnu obranu te stvarale probleme hrvatskom napadu. Većina prvog seta igralo se pogodak za pogotkom, ali u 9. minuti, Francuskinje stvaraju prednost koja ih je dovela do osvajanja prvog seta. Početak drugog seta obilježila je izvrsna igra Hrvatske i u napadu i u obrani. Također, hrvatske vratarke obranile su nekoliko važnih francuskih napada. Iako je većinu seta Hrvatska vodila, u 8. minuti Francuskinje preuzimaju vodstvo. Konačan rezultat susreta bio je 2:0 (19:16, 18:14) za Francusku. Iskra Bešlija (10 poena) i Iva Karaula (8 poena) predvodile su napad Hrvatske. Utakmicom protiv Francuske, Hrvatska je grupnu fazu Europskog prvenstva završila s jednom pobjedom i tri poraza.

”U današnju utakmicu ušle smo s velikom željom za pobjedom. U prvom setu smo se držale, ali puno promašenih zicera u napadu nas je dovelo do gubitka. U drugi set smo ušle s puno više koncentracije i vodile smo, no na sredini seta pala nam je koncentracija u napadu i došlo je do poraza. Idući protivnik nam je Turska i u cilju nam je završiti ovaj dan pobjedom”, izjavila je reprezentativka Iskra Bešlija nakon poraza protiv Francuske.

Nakon završene grupne faze, s tri poraza i jednom pobjedom, juniorke su otišle u borbu od 9. – 12. mjesta, a prvu utakmicu igrale su protiv domaćina Turske. Juniorke su odlično ušle u susret i došle do vodstva od 4:0. Odlična obrana i dobra realizacija u napadu dovela je do vodstvo od 1:0 u setovima. Drugi set obilježila je izjednačenija borba, pogodak za pogotkom. U 8. minuti, Turska je došla do prvog vodstva na utakmici, ali ono je bilo kratkotrajno jer Hrvatice vraćaju vodstvo. Na kraju Hrvatska dolazi do druge pobjede na prvenstvu. Konačan rezultat glasio je  0:2 (8:18, 18:21) za Hrvatsku. Sjajnu dionicu u napadu odigrale su Iskra Bešlija (18 poena) i Vita Karasman (13 poena).

Izbornica Marija Plazina osvrnula se na obje odigrane utakmice današnjeg, trećeg dana prvenstva. ”U utakmici protiv Francuske vladala je neizvjesnost u oba seta. Puno tehničkih greška s obje strane. Pobjedila je ekipa koja ih je imala manje. Što se tiče utakmice protiv Turske, to je bila utakmica u kojoj nije ni u jednom trenutku pobjeda dolazila u pitanje. Igra u oba smjera je bila dobra većim dijelom utakmice”. 

Nakon četiri pobjede u četiri utakmice, Hrvatska je četvrtfinale igrala protiv Mađarske. Prvi gol na susretu zabio je kapetan Andrija Vuković. Nakon sjajnog početka, u 3. minuti Mađarska dolazi do izjednačenja. Hrvatski vratar, Noa Klarić imao je sjajne intervencije u prvom setu, ipak u 5. minuti, Mađari dolaze do prednosti, a njihov vratar imao je sjajne obrane. Drugi set odlično je otvorio Filip Mlinarić koji je u dva napada uspio dva puta postići pogodak. Sredinom seta, Mađarska dolazi do vodstva zahvaljući sjajnom igrom svojeg vratara. Konačan rezultat glasio je 2:0 (22:27, 18:21) za Mađarsku koja je osigurala polufinale Europskog prvenstva. S druge strane, Hrvatska odlazi u doigravanje od 5. – 8. mjesta. Filip Mlinarić vukao je hrvatski napad s 14 poena, a uz njega je bio Marko Fabek s 10 poena.

Izgubljeno četvrtfinale protiv Mađarske prokomentirao je izbornik Stjepan Babić. ”U četvrtfinalnoj utakmici protiv Mađarske ništa nije funkcioniralo kako smo htjeli. Nismo odigrali dobro u napadu, a vratar Mađarske obranio nam je nekoliko važnih lopti. U obrani se nismo držali dogovora. Sada nas očekuju utakmice doigravanja od 5. – 8. mjesta u kojima ćemo dati sve od sebe da turnir završimo s dvjema pobjedama”. 

Zadnjeg dana prvenstva, juniore očekuje utakmica protiv Francuske u 8:45 sati. Juniorke će sutra odigrati još dvije utakmice, u 9:30 protiv Francuske i u 13:45 protiv Poljske.

Hrvatsku reprezentaciju i sve novosti možete pratiti na našoj web stranici, Facebook, Instagram, Twitter i YouTube profilu, dok su sve novosti vezane uz Europsko prvenstvo u portugalskom gradu Nazare dostupne su na službenoj stranici Europske rukometne federacije. Utakmice Hrvatske, ali i ostalih reprezentacija možete gledati uživo na EHFTV-u. 

Pročitajte i ovo

Svjetsko prvenstvo u rukometu na pijesku 2024.

Svjetsko prvenstvo u rukometu na pijesku samo što nije počelo, a ekipe su podijeljene u …