Naslovna » 2023 » Seniorke upisale pobjedu i poraz, seniori dva poraza
Izvor: EHF / kolektiff images

Seniorke upisale pobjedu i poraz, seniori dva poraza

Drugog dana Europskog prvenstva u Portugalu, seniori i seniorke odigrali su četiri susreta te upisali tri poraza i jednu pobjedu. Obje reprezentacije uspjele su se plasirati u glavnu fazu natjecanja u kojoj će odigrati po tri utakmice, a nakon toga slijede ogledi četvrtfinala koji su na rasporedu u subotu. 

Seniori su grupnu fazu zaključili porazom protiv Norveške te se sa drugog mjesta plasirali u glavnu fazu natjecanja. U susretu protiv Norveške, hrvatski pjeskaši upisali su prvi poraz na prvenstvu 0:2 (18:20, 22:25), a Norvežani su odličnom igrom protiv aktualnih svjetskih prvaka došli do druge pobjede u grupi. Hrvatski seniori poveli su na početku prvog seta, ipak su Norvežani na kraju uspjeli osvojiti set. Drugi set igrao se pogodak za pogotkom, ali krajem seta Norvežani postavljaju gol razliku koju Hrvati više nisu uspjeli dostići. Najbolji pojedinci u redovima hrvatskih pjeskaša bili su Klaudio Hranjec (12 poena) i Valentino Valentaković (10 poena).

”Treća utakmica u skupini protiv jedne od najboljih ekipa na prvenstvu, Norveške. Ušli smo loše u utakmicu, nismo reagirali kako to priliči svjetskim prvacima i rezultat je takav kakav je. Jednu stvar sam rekao dečkima nakon ovog utakmice, a to je da zapamte ovaj osjećaj poraza i da se nadam da će im to pomoći u idućim utakmicama. Iako smo već jučer dvjema pobjedama osigurali prolazak dalje, ne smijemo si dopuštati gubitke utakmica jer mi moramo uvijek težiti pobjedama”, riječi su izbornika seniorske reprezentacije Mladena Paradžika nakon poraza protiv Norvežana.

Seniorke su zadnju utakmicu grupne faze igrale protiv Rumunjske te su upisale nova dva boda. Prvi set obilježila je izjednačena igra obje reprezentacije, a Martina Ćorković upisala je nekoliko važnih golova. U drugom setu, Hrvatice su ubacile u brzinu više i uspješno ga privele kraju. Nakon 1:1 u setovima slijedilo je raspucavanje u kojem je Hrvatska odlično odigrala i upisala drugu pobjedu u grupi D. Konačan rezultat iznosio je 2:1 (17:19, 20:18, 7:4), a najviše su se istaknule Martina Ćorković (15 poena) i Petra Dičak (12 poena). U glavnu fazu natjecanja prošle su s drugog mjesta.

”Igrali smo s Rumunjskom koja je okarakterizirana kao najslabiji protivnik na papiru. Rekao sam curama da nikoga ne treba podcjenjivati, a one su ušle u utakmicu dosta slabo i nezainteresirano. Cijeli prvi set je bio jako loše odrađen u svakom segmentu igre i zaluženo smo ga izgubili. U drugom setu smo počeli bolje igrati. Na kraju smo dobili i raspucavanje. Pozitivna je stvar da su se cure uspjele podići nakon dva teška seta i da su koncentrirano bile bolje u raspucavanju. Sada se idemo boriti za što bolji plasman. Također, sada su počele i prave kvalifikacije za druga velika natjecanja. Prolaskom grupne faze ostvarili smo napredak u odnosu na prošlo prvenstvo na kojem smo bili 11.”, riječi su izbornika Stjepana Babića.

Hrvatska muška seniorska reprezentacija, glavnu fazu natjecanja otvorila je porazom protiv domaćina Portugala. Domaćin je pokazao aposolutnu dominaciju i nadigrao hrvatsku reprezentaciju osvojivši oba seta. Konačan rezultat utakmice glasi 2:0 (24:22, 18:14). Najbolji u redovima hrvatske reprezentacije bio je Kladio Hranjec (10 poena), a Filip Goričanec, Valentino Valentaković i Filip Dominik Hančić dodali su 8 poena.

Poraz protiv Portugala prokomentirao je najefikasniji reprezentativac u redovima Hrvatske, Klaudio Hranjec. ‘‘Nažalost još jedan poraz i to drugi u nizu u ovom drugom danu Europskog prvenstva. Moramo se sabrati i resetirati. Sutra je novi dan i idemo u nove pobjede za našu Hrvatsku. Ovakvu igru si više ne smijemo i ne možemo dozvoliti”.

U prvoj utakmici glavne faze Europskog prvenstva, hrvatska ženska seniorska reprezentacija igrala je protiv reprezentacije Norveške. Gotovo cijeli prvi set Hrvatska je vodila, ali u zadnjoj minuti, Norvežanke dolaze na gol zaostatka, a u konačnici do vodstva i osvojenog seta. U drugom setu Norvežanke su nastavile s igrom koju su pokazale krajem prvog seta i upisale prvu pobjedu u glavnoj fazi natjecanja 2:0 (22:21, 24:20). Najbolje pojedinke u utakmici protiv Norveške bile su Petra Dičak (20 poena) i Anja Vida Lukšić (6 poena).

”Završila je jedna jako teška utakmica protiv Norveške. Mi smo dale sve od sebe, ali Norvežanke su jednostvano bile bolje danas. Njihov pivot nam je radio velike probleme cijelu utakmicu. Nismo bile dovoljno koncentrirane. Mislim da smo bile jako blizu pobjedi u oba seta, ali nedostajalo nam je malo sreće i možda bi bio drugačiji rezultat. Sutra igramo protiv Portugala i sada se okrećemo prema toj utakmici”, zaključila je reprezentativka Nika Vojnović.

Trećeg dana natjecanja hrvatske pjeskaše i pjeskašice očekuju preostale dvije utakmice glavne faze. Seniori će igrati protiv Ukrajine (13:00 CEST) i Danske (17:00 CEST), a seniorke protiv Portugala (12:00 CEST) i Njemačke (16:00 CEST).

Hrvatsku reprezentaciju i sve novosti možete pratiti na našoj web stranici, Facebook, Instagram, Twitter i YouTube profilu, dok su sve novosti vezane uz Europsko prvenstvo u portugalskom gradu Nazare dostupne su na službenoj stranici Europske rukometne federacije. Utakmice Hrvatske, ali i ostalih reprezentacija možete gledati uživo na EHFTV-u. 

Pročitajte i ovo

Svjetsko prvenstvo u rukometu na pijesku 2024.

Svjetsko prvenstvo u rukometu na pijesku samo što nije počelo, a ekipe su podijeljene u …