Naslovna » 2022 » Put do prvog zlata na Svjetskim igrama
Jozo Čabraja / kolektiffimages

Put do prvog zlata na Svjetskim igrama

Jedanaesto izdanje Svjetskih igara održano je u američkom Birminghamu, do 11. do 15. srpnja 2022. godine. Nakon uspjeha na Svjetskom prvenstvu u Grčkoj i osvajanja svjetskog zlata, prvog mjesta na Beach Handball Global Tour-u u Poljskoj, hrvatska muška seniorska reprezentacija jučer je osvojila i zlato sa Svjetskih igara, jedino odličje koje je nedostajalo u kolekciji medalja.

Hrvatski seniori bili su smješteni u grupu A zajedno s Katrom i Novim Zelandom. U toj skupini trebala je biti i Danska, ali zbog tehnočkih problema s putovanjem, nisu mogli nastupiti u SAD-u. Tako je Hrvatska u grupnoj fazi imala samo dvije utakmice. Prvog dana natjecanja protivnik je bio Novi Zeland, a seniori su to s lakoćom pobijedili s 0:2 u setovima (10:26, 18:24). Uslijedio je i prvi susret s Katrom na turniru, onaj u grupnoj fazi kojeg je Hrvatska također pobijedila 2:0 u setovima (29:20, 22:18).

Glavna faza natjecanja otvorena je pobjedom protiv Portorika 2:0 u setovima (27:20, 24:13). Druga utakmica glavne faze bila je protiv Argentine. Hrvatski seniori nisu uspjeli savladati protivnika 2:1 (26:24, 16:22, 16:14), ali unatoč porazu plasirali su se u polufinale Svjetskih igara kao prvi u skupini I glavne faze natjecanja.

U polufinalu ih je dočekao domaćin, Sjedinjene Američke Države, a utakmica nije bila niti malo lagana. U prvom setu seniori odnijeli uvjerljivu pobjedu 32:18, dok je drugi set otišao u ruke protivnika 22:26. Uslijedilo je uvijek zanimljivo raspucavanja u kojem je u konačnici Hrvatska odnijela prednost (9:6) i pobjedu od 2:1.

Još jednom susret s Katrom, no ovog puta u finalu. Nakon što je Katar savladao Brazil u drugoj polufinalnoj utakmici Svjetskih igara, plasirao se u finale gdje ih je dočekala Hrvatska. Muška seniorska reprezentacija rukometa na pijesku do sada je osvojila tri bronce (Njemačka 2005., Tajvan 2009., Kolumbija 2013.) i jedno srebro (Poljska 2017.) na Svjetskim igarama te je ovo bila prilika za prvo svjetsko zlato s tog natjecanja. I uspjeli su. Treće osvojeno prvo mjesto ovog ljeta, prva zlatna medalja sa Svjetskih igara i 33. u hrvatskoj pjeskaškoj kolekciji. Povijesni uspjeh ovog sporta.

Zlatnu medalju sa Svjetskih igara osvojili su kapetan Ivan Jurić, Ivan Dumenčič, Lucian Bura, Josip Leko, Valentino Valentaković, Josip Đukes, Tomislav Lauš, Nikola Finek, Dominik Marković i Filip Goričanec. Zajedno s reprezentativcima u Americi su bili i članovi stručnog stožera, odnosno izbornik Mladen Paradžik, pomoćni trener Mario Močilac i fizioterapeut Goran Krušelj.

Hrvatska seniorska reprezentacija vraća se u Zagreb u nedjelju, 17. srpnja. Dolazak u zračnu luku Zagreb predviđen je za 17:05 sati.

Pročitajte i ovo

Jarun Cup 2024 – Rezultati turnira 27.4.-01.05.2024.

Dragi ljubitelji rukometa na pijesku, s ponosom objavljujemo rezultate Jarun Cupa 2024, održanog na prekrasnom …