Naslovna » 2022 » Uspješan prvi dan u Pragu
Photo credit: Cabraja / kolektiffimages

Uspješan prvi dan u Pragu

Eurpsko U16 prvenstvo u rukometu na pijesku službeno je započelo u četvrtak, 7. srpanja. Češka prijestolnica do 10. srpnja, bit će domaćin najboljim europskim kadetskim reprezentacijama. Također, u Pragu se istvoremeno odvija i kvalifikacijski turnir za nadolazeće Europsko prvenstvo 2023. godine u Portugalu. Na turniru će nastupiti i hrvatska ženska seniorska reprezentacija. 

Prvu utakmicu dana hrvatskih selekcija u Pragu, odigrala je ženska kadetska reprezentacija, a protivnik je bila reprezentacija Litve. Hrvatske kadetkinje nisu najbolje ušle u susret te su protivnice iz Litve napravile razliku koju kasnije Hrvatice nisu mogle dostići. Prvi set završio je 10:14 za Litvu. U drugom setu, hrvatske kadetkinje počele su igrati bolje te su u zadnjim sekundama drugog seta imale priliku susret odvesti u raspucavanje. Ipak, utakmica je završila 0:2 u setovima za Litvu (10:14, 14:16). Najbolja u redovima Hrvatske bila je Lorena Rusan sa 6 pogodaka. Kadetkinje u petak, 8. srpnja očekuju susreti protiv domaćina Češke u 10:30 sati, a u 13:00 sati igrat će protiv Ukrajine. Protivnik u završnoj utakmici grupne faze bit će Mađarska u subotu u 9:15 sati.

Muška kadetska reprezentacija svoj nastup na Europskom prvenstvu otvorila je utakmicom protiv Bugarske. Hrvatski kadeti odlično su ušli u utakmicu te stvorili prednost. Ipak, pred kraj prvog seta, Bugarska se uspjela vratiti u igru. Međutim, dvije sjajne obrane vratara Terihaja i odlična realizacija u napadu omogućili su da prvi set pripadne Hrvatskoj (22:18). U drugi set Hrvatska je ušla odličnom igrom u napadu s visokim postotkom realizacije, ali i dobrom obranom. Utakmica je na kraju otišla u hrvatsku korist i završila rezultatom 2:0 u setovima (22:18, 23:18).

Nešto kasnije, istog dana, kadeti su odigrali susret protiv vršnjaka iz Nizozemske i odnijeli uvjerljivu pobjedu od 0:2 u setovima (14:16, 10:22). Utakmica je počela izjednačenim tempom, ali hrvatski reprezentativci uspjeli su odnijeti pobjedu u prvom setu. U drugom setu Hrvatska je ubacila u brzinu više i uz sjajne vratarske intervencije, a još bolju realizaciju u napadu, napravila je prednost koju kasnije Nizozemci nisu uspjeli dostići. Najbolji u redovima Hrvatske bio je Šimun Jerkan sa 7 postignutih pogodaka dok je Filip Majer pridonio pobjedi s 5 pogodaka. Kadete sutra očekuje susret protiv Ukrajine u 9:15 sati.

Nastup na prvom danu Europskog prvenstva prokomentirao je Filip Majer koji je postigao 10 pogodaka. ”Naša želja za pobjedom presudila je da pobijedimo. U prvoj utakmici malo smo lošije igrali obranu, ali u drugom setu smo to poboljšali. Za sutrašnje utakmice trebali bi poboljšati realizaciju u napadu i obranu i to će biti super”. 

Seniorke su svoj nastup na kvalifikacijskom turniru za Europsko prvenstvo 2023. godine započele protiv Turske rezultatom 2:0 u setovima (21:10, 26:19). Nakon lošijeg starta, Hrvatska je počela igrati odličnu obranu, a Mirna Vučković te Petra Dičak zabila su nekoliko važnih pogodaka. Tako je prvi set završio 21:10 za reprezentaciju Hrvatske. U drugom setu, hrvatske seniorke ubacile su u višu brzinu te odličnom obranom napravile razliku te došle do prve pobjede na turniru.

Završna utakmica prvog dana kvalifikacijskog turnira za hrvatsku reprezentaciju igrala se protiv Slovačke. Početak prvog seta igrao se gol za golom, a hrvatska vratarka Lena Dunđerović imala je nekoliko izvrsnih intervencija. Prvi set završio je 23:20 za Hrvatsku. Zlatnim golom pobjedu u drugom setu odnosi ekipa Slovačke. Nakon napetog raspucavanja i dvije važne obrane Lene Dunđerović, pobjedu odnosi Hrvatska 2:1 u setovima (23:20, 22:23, 6:4).  Najbolje u redovima Hrvatske prvog dana kvalifikacijskog tunira bile su Mirna Vučković, Petra Dičak i Anja Vida Lukšić.

”Prvu utakmicu smo stvarno jako dobro odigrale i dobile smo Tursku. Drugu utakmicu smo malo lošije odigrale i nismo se držali dogovora, ali pobjeda je tu koju smo izvukle u raspucavanju. Mislim da je to najbitnije za samopouzdanje, prvi dan i dvije pobjede. Nadam se da ćemo u tom tonu nastaviti i dalje”, zaključila je hrvatska reprezentativka Petra Dičak

Seniorsku reprezentaciju u petak, 8. srpnja očekuje utakmica protiv Rumunjske u 14:45 sati.

Na kraju prvog dana Europskog prvenstva u Pragu, kadetkinje sa osvojenih 0 bodova nalaze se na četvrtom mjestu grupe A , dok kadeti drže prvo mjesto grupe A sa četiri osvojenih bodova. Seniorke se s osvojena četiri boda nalaze na drugom mjestu skupine B.

Sve utakmice Europskom prvenstva, ali i kvalifikacijskog turnira možete pratiti na EHFTV.

Pročitajte i ovo

Svjetsko prvenstvo u rukometu na pijesku 2024.

Svjetsko prvenstvo u rukometu na pijesku samo što nije počelo, a ekipe su podijeljene u …