Naslovna » 2019 » [RASPUCAVANJE] Mladen Paradžik: “Vrijednosti koje se promiču na terenu su nešto što svakoga može oblikovati i dodatno izgraditi kao osobu“

[RASPUCAVANJE] Mladen Paradžik: “Vrijednosti koje se promiču na terenu su nešto što svakoga može oblikovati i dodatno izgraditi kao osobu“

Nakon velikih uzbuđenja koje su donijele Mediteranske igre na pijesku i osvojene brončane medalje ovoga ljeta, pred Hrvatskom muškom seniorskom reprezentacijom novo je međunarodno natjecanje. Od 12. do 17. listopada naši će pjeskaši tražiti priliku za još jedan izvanredan uspjeh na prvim Svjetskim igrama na pijesku. Izabranici Mladena Paradžika svoju će priču u Dohi započeti već 11. listopada kada će se u preliminarnim dvobojima susresti s domaćinom, Katrom te ekipom Urugvaja. U nastavku pročitajte očekivanja izbornika uoči ovog povijesnog nastupa.   

U grupi ste smješteni s reprezentacijama Mađarske, Španjolske, Katra, Urugvaja i Tunisa. Što vaša momčad očekuje od takve skupine?
S obzirom da se na prvo izdanje Svjetskih igara na pijesku kvalificiralo 5 najboljih ekipa s prošlog svjetskog prvenstva te pobjednici kontinentalnih prvenstava, može se reći kako se radi o iznimno jakom turniru gdje će snage odmjeriti ponajbolje svjetske ekipe. Samim time, u grupi nas čekaju iznimno kvalitetni protivnici. Netko bi rekao da su posljednje dvije ekipe u grupi malo slabije, no u snagu Urugvaja imali smo se priliku uvjeriti na prošlogodišnjem otvaranju Svjetskog prvenstva, kad smo ih tek nakon raspucavanja uspjeli pobijediti. A kvalitete Tunisa kao najbolje afričke ekipe smo vidjeli tijekom Mediteranskih igara na pijesku gdje su pokazali iznimno zrelu igru. Španjolska će si, nakon razočaravajućeg nastupa na Europskom prvenstvu igranom u Poljskoj i nekvalificiranja na sljedeće svjetsko prvenstvo, zasigurno htjeti spasiti sezonu osvajanjem medalje na prvom izdanju Svjetskih igara na pijesku. Na Mađarsku koja je osvajač medalja na zadnjih nekoliko prvenstava te Katar kao domaćine ne treba trošiti previše riječi jer su njihove kvalitete svima poznate. Svakako nas čeka težak posao.

Koji su ciljevi Vaše momčadi na ovom natjecanju?
Mi kao zemlja koja je u prošlosti, uz Brazil, imala ponajviše uspjeha i osvojenih medalja u ovom sportu, na svako natjecanje idemo s najvišim ambicijama. Smatram kako se ne radi o prepotenciji, jer nije u sportskom duhu ići na natjecanje samo zbog sudjelovanja, a bez ambicija i nadanja u ostvarenje sportskog rezultata. Ljestvica je s te strane uvijek postavljena visoko te se neosvajanje medalje uvijek smatra kao podbačaj. I smatram kako je takav pristup, bez obzira na vanjske čimbenike koji utječu na selekciju igrača jedini ispravan jer ciljevi uvijek trebaju i moraju biti postavljeni visoko. Od ekipe očekujem samo predan rad, poštivanje sustava i zalaganje u svakoj sekundi bilo koje utakmice. Ukoliko će se to ispoštovati, uvjeren sam kako niti rezultat neće izostati. 

Koju su najveće prednosti Vaše momčadi?
Uvijek sve počinje od obrane kao glavnog stupa sigurnosti. Dobrom obranom olakšava se posao vratarima te daje sigurnost napadu da odradi svoj dio posla. Također bih naveo kako imamo dobar spoj iskustva s igračima poput Jurića i Lauša te mladosti.

Koliko je važno za Vašu momčad sudjelovati na prvom izdanju Svjetskih igara na pijesku? I koliko su općenito ovakvi visoko-kvalitetni događaji važni za rukomet na pijesku?
Za Hrvatsku je jako važno imati što veći broj natjecanja kako bi se postigao konstantni napredak i razvoj selekcije i igrača koji ju čine. Iznimno je bitno za sve igrače imati jako nacionalno prvenstvo gdje oni mogu nadograđivati vještine, sudjelovati na europskim klupskim natjecanjima koja su za koplje iznad po kvaliteti ekipa. No, sudjelovanja na natjecanjima na najvišoj igračkoj razini pomažu ubrzanom odrastanju mladih igrača. Stoga bih se ovom prilikom zahvalio i Hrvatskom rukometnom savezu te Hrvatskom olimpijskom odboru na podršci koju je rukomet na pijesku imao do sad prilikom sudjelovanja na svim ovim natjecanjima. A upravo odricanja pojedinaca iz ekipe najviše dokazuju kako nam je svima iznimna čast što možemo biti dijelom prvog izdanja Svjetskih igara na pijesku.

Koliko je važna pomoć Udruge nacionalnih olimpijskih odbora (ANOC) pri organizaciji, odnosno pokriću dijela troškova?
Bez pomoći Udruge nacionalnih olimpijskih odbora ovo bi natjecanje bilo nemoguće organizirati. Ljudima treba dignuti spomenik, nakon svih poteškoća koje su imali s organizacijom. Pokrivanje dijela troškova od strane ANOC-a vidim kao prepoznavanje važnosti i svojevrsno priznanje pješčanim sportovima, za koje je očigledno odlučeno da se isplati ulagati u njih, kako bi se s vremenom dobio još bolji proizvod. Drugim riječima, ovo je sport koji privlači mlade te je dovoljno razvijen i popularan da bude dijelom olimpijskog programa.

Što Vi najviše volite u rukometu na pijesku i što Vas je privuklo tom sportu?
Kao igraču me privlačila atmosfera unutar ekipe pomiješana s osjećajem koji se javlja nakon pobjede na velikim natjecanjima. To je ono što te „kupi“ na duge staze i zbog čega ti nije žao potrošiti sve dane godišnjeg na bilo koju razinu bavljenja rukometom na pijesku. S vremenom rukomet na pijesku konačno postaje stil života, što zahtijeva dosta razumijevanja prvenstveno obitelji i bližnjih. No, na kraju se zbog tog osjećaja uspjeha, koji nas je do sad pratio, ipak sve isplati. Princip je ostao isti i s pozicije osobe koja je dio kotačića stručnog stožera, gdje se pojavljuju iste emocije kao i za igračkih dana, samo što je odgovornost ipak za koplje viša, a stvari na i oko terena se počnu gledati skroz drugačijim očima. Za kraj bih konstatirao da je rukomet na pijesku izvrsna aktivnost za mlade te vrijednosti koje se na terenu promiču su nešto što svakoga može oblikovati i dodatno izgraditi kao osobu.

 

 

Pročitajte i ovo

Prijave za EHF YAC 16 EURO 2020 ponovno otvorene!

Odjel za rukomet na pijesku EHF-a, donio je odluku o ponovnom otvaranju prijava za EHF …