Naslovna » 2019 » Sudački tandem Ivica Botinčan i Dario Rupčić: deset godina na pijesku
EHF Beach Handball EURO 2019 - STARE JABŁONKI, Poland, 1-7.7.2019

Sudački tandem Ivica Botinčan i Dario Rupčić: deset godina na pijesku

Osim što se možemo pohvaliti izrazito uspješnim juniorskim i seniorskim reprezentacijama u rukometu na pijesku, treba istaknuti i sjajan hrvatski sudački tandem na pješčanim terenima. Ivica Botinčan i Dario Rupčić nezaobilazan su sudački tandem brojnih natjecanja pa tako i Europskog prvenstva u rukometu na pijesku koje se trenutno održava u Poljskoj. Ovaj sjajan dvojac sudit će muško finale, a u predahu od sudačkih obaveza, Botinčan i Rupčić prisjetili su se svojih početaka. 

Kada ste i kako krenuli sa suđenjem rukometa na pijesku?
Ivica: Dario je 2006. godine pronašao jedan natpis u novinama. Tako smo slučajno počeli i tad smo zapravo prvi put stupili u kontakt s određenim ljudima i krenuli u našu rukometnu “beach“ karijeru. A 2009. godine smo položili test za EHF. Ove godine slavimo desetu obljetnicu tog događaja u našoj karijeri.

Znate li koliko ste utakmica dosad odsudili i koje su Vam utakmice bile najzahtjevnije za suditi?
Ivica: Od natjecanja koja su bila najzahtjevnija, izdvojio bih Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine. Tamo nas je klima dosta ometala.
Dario: Stvarno ne znamo broj utakmica jer ne vodimo evidenciju. U Brazilu smo prvi put sudili kao EHF suci zbog čega nam je to jedno od najzahtjevnijih natjecanja jer je ujedno i jedno od prvih na kojima smo bili. Na samom početku Svjetskog prvenstva smo htjeli pokazati što znamo i možemo.

Na kojim ste sve natjecanjima/prvenstvima sudili i koje Vam je najviše ostalo u pamćenju?
Dario: Sudili smo na Europskim i Svjetskim prvenstvima, Mastersima i Presidents Cup-u na Gran Canarima. U pamćenju mi je ostalo prvo Svjetsko prvenstvo u Brazilu upravo zato što je bilo prvo, ali i Presidents Cup jer smo tu ujedno bili i suci mentori mlađim kolegama. Tako da smo imali i neku drugu funkciju osim klasične sudačke.
Ivica: Meni je najviše u sjećanju ostao upravo Umag 2011. godine. Organizacija je bila na vrhunskom nivou. To mi je i prvo natjecanje u sudačkoj karijeri tako da mi je ostalo u lijepom sjećanju.

Koliko se dobro međusobno poznajete i kako funkcionirate kao sudački par?
Dario: Rekao bih da funkcioniramo kao bračni par. Malo se volimo, pa se svađamo pa se onda još više volimo. A je li se dobro poznajemo, mislim da govori i činjenica da smo zajedno išli u školu. Generacijski je razlika između nas samo dvije godine. A osim što sudimo zajedno, zajedno smo i igrali. Ivica je i kum mome djetetu. Dodatno smo se povezali i na taj način.
Ivica: Mogao bih reći da se poznajemo čak i tridesetak godina, od svojih najmlađih dana.

Kako biste opisali prosječnog suca rukometa na pijesku u tri riječi?
Dario: Strog, ali pravedan. To najbolje govori kako se trebaš postaviti i ponašati tijekom svih tih prvenstava.

Da se pridržavaju tih načela, Botinčan i Rupčić nebrojeno puta su pokazali. A uz sjajne igrače imati i odličan sudački dvojac na pjeskaškim terenima diljem svijeta, veliki je uspjeh za Hrvatsku.

Pročitajte i ovo

EHF Kup Prvaka: Detono Zagreb peti, sedmo mjesto za pjeskaše i pjeskašice Toyota MHC Dubrave

Pjeskaši i pjeskašice Toyota MHC Dubrave završili su EHF Kup Prvaka na sedmom mjestu, dok …