Naslovna » 2018 » Hrvatski pjeskaši i pjeskašice spremaju se za Olimpijske igre mladih

Hrvatski pjeskaši i pjeskašice spremaju se za Olimpijske igre mladih

Za manje od dva tjedna počinju treće po redu Olimpijske igre mladih na kojima će kao nova sportska disciplina debitirati rukomet na pijesku. Na popisu ekipa našla se i Hrvatska s predstavnicima u obje kategorije.

U glavnom će se gradu Argentine, Buenos Airesu, od subote 6. do četvrtka 18. listopada održati treće ljetne Olimpijske igre mladih. Na igrama će nastupiti 4012 mladih sportaša i sportašica iz 206 država među kojima je i Hrvatska sa svojih trideset i sedam predstavnika. Ove će se godine na OIM prvi put gledati i rukomet na pijesku kao zamjena za dvoranski rukomet koji se igrao na natjecanjima 2010. i 2014. godine. U ovoj će se sportskoj disciplini natjecati 24 ekipe, 12 muških i 12 ženskih, iz 17 različitih država svijeta i pet kontinenata.

Naše pjeskašice čine grupu A zajedno s Mađarskom, Kineskim Taipejima, Američkom Samoom, Mauricijusom i Rusijom. U muškoj kategoriji, Hrvatska se nalazi u grupi B s Italijom, Portugalom, Paragvajom, Mauricijusem i domaćinom natjecanja, Argentinom. Natjecanja za obje kategorije započinju u ponedjeljak, 8. listopada, grupnim utakmicama.

“Olimpijske igre san su svakog sportaša, posebno mladih, a ove godine naši su pjeskaši dobili priliku sudjelovati na najvećem i najvažnijem sportskom događaju. Rukomet na pijesku ćemo po prvi puta gledati kao olimpijski sport zbog čega smo iznimno sretni i ponosni. Što se tiče našeg nastupa na olimpijskim igrama, mi ćemo dati sve od sebe kako bi ostvarile što bolji rezultat. Na posljednja dva velika natjecanja nismo se pokazale u najboljem svjetlu, ali težit ćemo da to sada popravimo. U grupi igramo protiv Mađarske, Rusije i Mauricijusa za koje znamo što možemo očekivati, dok je Kineski Taipei uvijek neugodan protivnik, a o ekipi Američke Samoe ne znamo ništa s obzirom na to da se s njima nismo još susretale”, izjavila je izbornica ženske reprezentacije Iva Kanjugović.

Prvi će na teren naši pjeskaši koji će u 10:50 na centralnom terenu odmjeriti snage s domaćinom Argentinom, dok će pjeskašice natjecanje otvoriti protiv Mauricijusa u 11:40 na terenu tri. Cijeli raspored možete vidjeti ovdje. Najbolje tri ekipe iz obje grupe nastavljaju svoj put prema finalu koje će se, kao i podjela medalja, održati 13. listopada. Sve utakmice igrat će se na stadionu Sarmiento parka koji je dio poznatog argentinskog Tehnopolis parka.

“Igramo u grupi B u kojoj ćemo snage odmjeriti s Mauricijusem i Paragvajem, dvjema ekipama o kojima ne znamo puno. S Talijanima je uvijek teško igrati, uvijek nekako završimo utakmicu na raspucavanje. Zadnju utakmicu protiv Portugala smo pobijedili pa mislim da tu imamo malu prednost. Uvijek ciljamo na osvajanje medalje i mi u Buenos Aires ne idemo na školski izlet. Zadnje natjecanje u Crnoj Gori pokazalo nam je da smo na dobrom putu i mi ćemo dati sve od sebe da ostvarimo što bolji rezultat”, rekao je Mladen Paradžik, izbornik muške juniorske reprezentacije.

Prve Olimpijske igre mladih za sve sportaše između 15 i 18 godina održane su 2010. godine u Singapuru, a druge 2014. u Nandžingu. Nadolazeće treće OIM dolaze pod sloganom “Osjeti budućnost”, a ususret igrama početkom kolovoza krenula je tura olimpijskog plamena koji sportaši simbolično prenose argentinskim gradovima sve do 6. listopada kada će se na službenom otvorenju u Buenos Airesu zapaliti olimpijski plamen u blizini Obeliska. Ove je godine i jednaka zastupljenost oba spola pa će tako u Argentinu otputovati 2006 sportaša i 2006 sportašica.

Pročitajte i ovo

Prijave za EHF YAC 16 EURO 2020 ponovno otvorene!

Odjel za rukomet na pijesku EHF-a, donio je odluku o ponovnom otvaranju prijava za EHF …