Naslovna » 2017 » Obitelj rukometa na pijesku je sve veća

Obitelj rukometa na pijesku je sve veća

Slobodni dan između kraja juniorskog i početka seniorskog prvenstva popunio je panel o rukometu na pijesku u kojemu su sudjelovali Ole Jorstad, predsjednik Komisije za rukomet na pijesku pri Europskoj rukometnoj federaciji (EHF), Thomas Schöneich, medija menadžer rukometa na pijesku pri EHF-u, Éric Quintin, izbornik U19 francuske reprezentacije i tehnički menadžer rukometa na pijesku pri Francuskom rukometnom savezu te Josipa Grebenar i Ivan Jurić, igrači hrvatskih reprezentacija.
Rukometni stručnjaci razgovarali su o tome kolika je popularnost rukometa na pijesku, hoće li ikad postati konkurencija dvoranskom rukometu i treba li dvoranski rukomet prepusti mjesto pijesku na Olimpijskim igrama i zauzeti svoje na Zimskim olimpijskim igrama.
Pijesak nikad nisam gledao kao profesionalni sport. To mi je bila sjajna prilika da produžim sezonu. Vremenom je sve postajalo taktičnije i tehnika sve bolja. Kad se sjetim svog prvog prvenstva 2007. pola ekipa nije znalo pravila, a sada se svi bore za medalju. Gledao sam kako se razvija kroz zadnjih 10 godina. Danas imamo 14 muških sastava na Europskom prvenstvu. Svaki od njih može u bilo kojem trenutku svakog pobijediti i doći do medalje“, kazao je Ivan Jurić.
Na to se nadovezala i hrvatska reprezentativka: “Hrvatska ženska reprezentacija mora pripaziti na Španjolke koje su trenutne prvakinje, Norvežanke i Dankinje koja su se vratile nakon četiri godine. Dobre su Talijanke i Ukrajinke. Poanta je da svake godine natjecanja postaju sve teža. Ovo je najteže dosad“, rekla je Grebenar.
Iako se na ovom prvenstvu po prvi put uključila Francuska, a Danska i Njemačka su se vratile nakon dužih pauza, Ole Jorstad je naglasio kako se ipak moraju fokusirati na popularizaciju ovog sporta u 27 europskih zemalja koje nikako nisu uključene u rukomet, niti dvoranski niti pjeskaški: “Za te zemlje pijesak bi bio dobar početak“, naglasio je.
Rukomet na pijesku počeo se igrati u Francuskoj još prije 22 godine i igrao se samo za zabavu, nismo imali natjecanja. U srcu sam znao da nešto treba promijeniti. Sad kada sam vidio ovo u Zagrebu, žao mi je što se prije nismo uključili. Impresioniran sam, moram napraviti dobar posao i uvjeriti francusku federaciju da uložimo u pijesak. To bi bilo korisno“, ispričao je Quintin.
S obzirom da će rukomet na pijesku debitirati na Olimpijskim igrama za mlade sljedeće godine, očekuje se da će jednog dana rukomet na pijesku postati i dio ljetnih Olimpijskih igara. “Olimpijske igre mladih prvi su korak za nas. Impresionirani smo s mladim igračima koje smo ovdje vidjeli, a neki od njih će ići u Buenos Aires gdje svi prate pjeskaše i pjeskašice“, rekao je Jorstad.
Na kraju, Thomas Schoeneich je zaključio: “Prvo moramo vidjeti gdje smo sad i moramo gurati profesionalizaciju ovoga sporta na svim razinama. Ako i dalje nastavimo ovim putem, to će i publika prepoznati“.
Photo: Uroš Hočevar/EHF

Pročitajte i ovo

EHF Kup Prvaka: Detono Zagreb peti, sedmo mjesto za pjeskaše i pjeskašice Toyota MHC Dubrave

Pjeskaši i pjeskašice Toyota MHC Dubrave završili su EHF Kup Prvaka na sedmom mjestu, dok …