Naslovna » EP Lloret de Mar 2015 » Hrvatska muška seniorska reprezentacija brani naslov europskih prvaka

Hrvatska muška seniorska reprezentacija brani naslov europskih prvaka

Hrvatska muška seniorska reprezentacija jedna je od najboljih reprezentacija u rukometu na pijesku. U posljednjih deset godina može se pohvaliti brojnim medaljama. Osvajali su Svjetska i Europska prvenstva te Svjetske igre. Stoje rame uz rame Brazilu, reprezentaciji čiji su ravnopravni protivnici.

Prvu medalju Hrvatska je osvojila 2005. godine na Svjetskim igrama u Duisburgu u Njemačkoj kada su kući donijeli brončanu medalju. Reprezentacija je kroz godine puno napredovala, a sljedeće priznanje kvalitetne igre bila je srebrna medalja na Europskom prvenstvu u Italiji 2007. Dvije godine kasnije zasjeli su na tron Europe s kojeg se još nisu maknuli. Zlato su uzeli 2009. u Norveškoj, 2011. u Hrvatskoj i 2013. u Danskoj. U nedjelju u Lloret de Maru brane naslov prvaka, a u petom uzastopnom finalu idu po četvrtu zlatnu medalju. Na putu im stoje Španjolci predvođeni Juanom Vazquez Diazom i Alvarom Polo Zamorom, koji slove kao najbolji španjolski pjeskaši.

Hrvatska reprezentacija može se pohvaliti Ivanom Jurićem, kapetanom reprezentacije. Svojom sjajnom igrom Jurić se nalazi u društvu najboljih pjeskaša svijeta, a kada bi ga uspoređivali s nekim dvoranskim igračem, to bi zasigurno bio Nikola Karabatić. Osim Jurića, Hrvatska se može pohvaliti i sjajnom obranom koju predvodi Igor Totić. Totić je puno puta bio biran za najboljeg vratara Europskih i Svjetskih prvenstava, ali i Svjetskih igara.

Posljednji uspjeh reprezentacije je prošlogodišnje srebro sa Svjetskog prvenstva u Brazilu. Tamo su u finalu tijesno izgubili u raspucavanju od domaćina. Osim srebra u Brazilu, osvojili su treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Omanu 2012. i prvo mjesto u Cadizu 2008. godine.

 

Pročitajte i ovo

EHF Kup Prvaka: Detono Zagreb peti, sedmo mjesto za pjeskaše i pjeskašice Toyota MHC Dubrave

Pjeskaši i pjeskašice Toyota MHC Dubrave završili su EHF Kup Prvaka na sedmom mjestu, dok …